Service - Välkommen till Jerker Antoni Konsult

Till innehåll

Service

ORGLAR > SERVICE MM

Henrik "Blomman" Blomqvist har de senaste åren skött servicen av Viscounts orglar åt mig när det behövts. Med över 550 orglar sålda de senaste åren skulle man kunna tro att det är fullt med jobb för honom men det är det faktiskt inte.
Jag har ett litet lager av reservdelar till Viscount och fabriken har allt på lager i Italien så man kan få upp en reservdel på några dagar med UPS eller Fedex. Det gäller även gamla modeller från 90-talet enligt min erfarenhet.
Det spelar faktiskt ingen roll vilket fabrikat det är eller hur gammal prylen är, "Blomman" har lång erfarenhet och lagar allt från arkadspel till gamla orglar.
Jag tycker Blomman är ett riktigt geni och han klarar sig långt även utan schema.
Kontakta mig först - goda råd är gratis och det är inte alltid det lönar sig att laga gamla instrument.
Blomman når du direkt via email på service@jam.se
MVH Jerker

SNABBSERVICE KAN DU KLARA SJÄLV!

Om orgeln inte vill så kan man faktiskt klara en första kontroll själv utan att behöva tillkalla servicetekniker.
Själva "motorn" i orgeln är egentligen en dator som kör operativsystemet Linux, det är ett moderkort plus 5-6 instickskort.
Och det är i anslutningarna till denna samt till instickskorten som det kan bli glappkontakt vilket kan orsaka problem. Då visas felkoder på LCD-displayen efter uppstart som indikerar att ett instickskort inte funkar.
Och det är väldigt sällan själva kortet varit problemet utan det är glappkontakt som kan ha orsakats av fukt och korrosion osv.

Gör så här:
Om du (eller vaktmästaren?) skruvar bort bakstycket så hittar du "motorn" direkt. Den ser ut som på bilden till höger när den är lös.
Börja med att lyfta upp och sätta tillbaks instickskorten ur sina hållare ett efter ett. Den vita plastbiten i ändan som sticker ut trycker man ner för att kortet skall lättas ur sin hållare.
Var noga med att korten verkligen kommer ner ordentligt när du sätter tillbaka dom.
Prova sedan att slå på orgeln. Har du tur går den igenom uppstartsprocessen och inga felmeddelanden visas.

Om felet består stänger du av orgeln igen. Koppla sedan bort och tryck tillbaks samtliga anslutningskontakter från moderkortet ett efter ett.
Starta orgeln igen. Nu borde det fungera.

Om menyn nu rullar vidare efter uppstarten bör du även återställa fabriksinställningarna med funktionen Factory Reset.

Du kan sedan också uppgradera orgeln till senaste operativsystem - det tillkommer nya funktioner och nya stämmor i biblioteket och annat som kunderna frågat efter. Det är enkelt - det enda som behövs är en USB-sticka.


Jag har gjort en svensk snabbhandbok för Sonusmodellerna men allt väsentligt är likadant som på Unicomodellerna, och där hittar du allt det nödvändiga om hur man ställer in orgeln.

Jag har alltid telefonen påslagen så ring mig på 0734 211 888 om du fastnar så försöker jag hjälpa till på distans.

MVH Jerker
Luftfuktigheten kan ställa till med problem, framförallt i Norrland. Pedalens taster är av solid ek som förstås krymper eller sväller beroende på luftfuktigheten. Tidigare konstruktion var mer känsligt för detta, men för 6-7 år sedan bytte man till att ha en metallram i pedalen så nu händer det bara någon enstaka orgel.
HÅLL MUSPEKAREN HÄR SÅ VISAS BESKRIVNING ÖVER DE OLIKA MOMENTEN.
Tillbaka till innehåll