OM JERKER - Jerker Antoni Konsult AB

Title
Go to content

OM JERKER

OM
EN SLUMP ATT JAG HAMNADE BLAND KYRKORGLARNA
Första gången jag spelade på en piporgel var 1957 i aulan i skolan vid Fridhemsplan - jag körde Baby Elephant Walk. Jag har alltid gillat soundet och ofta varit på konserter med alla möjliga typer av musik på orgel - även mycket klassiskt förstås.
Jag hade ett soulband under några år på 60-talet där jag spelade Hammondorgel. 1969 gick jag med i New Generation som kompade Kisa Magnusson under något år.
Sommaren 1970 kompade New Generation Janne Önnerud, Eleanor Bodel och Björn Skifs, det blev över 70 folkparker den sommaren. Och det räckte för mig som professionell musiker - jag tyckte det var tråkigt att spela samma låtar varje gång och höra samma inövade skämt samt att göra långa resor och bo på hotell.
Jag hade redan 1 februari 1968 startat min första MUSIKBÖRSEN butik på Torsgatan 27 i Stockholm. Det blev med tiden en hel kedja med butiker. 1981 drog jag igång ett musikställe som hette STUDION på S:t Eriksplan. Det gick åt pipan efter 4 år och jag fick börja om från scratch.
Under många år var jag i databranschen, först med Atarispecialisten som utvecklades till Desktop Center och sedan som försäljningschef på Commodore och till slut med Svenska PC-fabriken under många år.
Och till sist var jag tillbaka i musikbranschen igen tack vare min son Johan som startade JAM 1 januari 1997. Efter ett knappt år hoppade jag med honom och strax flyttade vi in i stora lokaler i en gammal bio på Roslagsgatan 14.
Det blev med tiden både en specialbutik för gitarr mittemot, en specialbutik för PA och trummor runt hörnet på Surbrunnsgatan och en en hel kedja med JAM-butiker från Malmö i söder till Skellefteå i norr - som störst var det 11 butiker.
Jag och min vän Örjan Jacobsson körde också igång Eagle Instruments som tillverkade gitarrer i Korea och även importerade över 70.000 ukuleles under några år.
JAM importerade lite Hammond-clones från Viscount i Italien som hyrde varumärket Oberheim på den tiden och jag sålde en del. Viscounts kyrkorglar såldes av en annan firma där ägaren, Janne Johansson, fick en järnblödning och firman försvann.
Och JAM stod kvar som svensk kontakt på fabrikens hemsida. Dom första åren var det bara några få orglar men försäljningen växte stadigt.

PHYSIS
2008 var jag på Musikmesse i Frankfurt som nästan alla år sedan 1969 och där presenterade Viscount sin nya teknologi - PHYSIS - där ljudet alstras genom physical modeling, inte genom sampling.
Det lät fantastiskt bra - jag fick gåshus på armarna när jag satt i Viscounts monter och lyssnade när deras organist demonstrerade den första modellen som presenterades, Unico 500.
Så det slutade med att jag drog igång en separat firma, Jerker Antoni Konsult AB och använde entrén på JAM på Roslagsgatan 14 som utställning för orglarna.
Vid årsskiftet 2011 lyckades jag köpa en separat lokal på Roslagsgatan 12 dit jag flyttade min uställning av orglar som utökades med en del keyboards från Viscount och Nord.
Den lokalen blev snart för liten och jag flyttade in i större lokaler på hörnet mot Surbrunnsgatan.
Jag brukade ha demo där med Öppet Hus en måndag i månaden samt på julafton. Och stämde möte med kunder där som inte kunde komma just på måndagar.  
Sedan kom CORONAPANDEMIN!!!
Det kom inte några intresserade till mina Öppet Hus längre! Nästan inga vågade sig dit annars heller. Och själv fastnade jag i mitt andra hem i Marmaris i 4 månader våren 2020 dessutom.
Men jag sålde lika bra därifrån. Och jag passade på att skriva mina memoarer EN MUSIKHANDLARES BEKÄNNELSER.
I januari 2021 flyttade jag permanent till Marmaris och sköter numera firman därifrån.
Firman rullat på bra fortfarande vilket beror på att jag när jag skriver detta i november 2023 har sålt 1003 ORGLAR SEDAN 2009 och har NÖJDA KUNDER ÖVER HELA SVERIGE!
Så efter 25 år på Roslagsgatan i olika lokaler stängde jag utställningen och jobbar nu enbart över nätet samt med några orgeldemo-resor om året.
Jag ställer ut vartannat år under Kyrkomusikerforum som jag gjort i Uppsala och Göteborg flera år. Jag hade även bokat in mig på Kykomusikersymposiet i Helsingfors i augusti 2021 men det blev ju inställt - hoppas inte nästa blir inställt!
Och symposiet i Uppsala hösten 2022 blev av! VÄNTAR PÅ NÄSTA! Och det lär bli i Köpenhamn om allt går som tänkt.

LEVERANS DIREKT FRÅN FABRIKEN
Jag har hela tiden levererat orglarna direkt från fabriken. Normalt är det bara 2-3 veckor från order tills speditören ringer och aviserar utkörning.

UTSTÄLLNING & LAGER I JÄRNFORSEN
Firman har flyttat och köpt ett hus i Järnforsen. Där finns både utställning. lager och kontor. Där finns även reservdelar och mina ANTONI hydrauliska orgelbänkar.
Själv bor jag numera permanent i Marmaris i Turkiet där jag trivs. Jag har bott här 3-6 månader per år sedan 2004 och hela tiden skött firman över nätet härifrån och även från andra ställen under resor och semestrar.
Då var det inte så vanligt förr men nu efter Corona-eländet är det ju standard för många.

SERVICE
Min vän Henrik "Blomman" Blomqvist har tagit väl hand om min service i många år och det funkar alldeles  utmärkt.
Jag har även andra kontakter över hela landet och även i Norge om det skulle behövas service långt ifrån Stockholm.

MVH Jerker

Back to content