Byt ut stämmor - Välkommen till Jerker Antoni Konsult

Till innehåll

Byt ut stämmor

ORGLAR > TRICKS&TIPS
VIDEOS
Här hittar du några videos på engelska som visar hur man enkelt kan ställa in hur en Physis-baserad orgel skall uppföra sig.
Man kan faktiskt "klona" piporglar på alla tänkbara vis.
Dessa har spelats in av den engelska agenten för Viscount.

BYGG UPP DINA EGNA ORGLAR!
Så här gör du för att ställa in dina egna favoritstämmor i din Viscount UNICO/SONUS/OUVERTURE
HÄR SER DU HUR DU DESSUTOM KAN EDITERA STÄMMORNA efter ditt tycke och smak.
När jag skriver detta i oktober 2015 finns det runt 610 stämmor i biblioteket att välja bland!!!
Börja med att gå in i STYLES-menyn där du på CLV8 (det skiljer lite vad gäller STYLES på de olika modeller) först hittar Baroque, Romantic, English och Symphonic orglar med kompletta uppsättningar stämmor för den modell du har.
Dessa STYLES visas med ett hänglås framför och dess uppsättning stämmor kan inte ändras utan det är fasta inställningar som alltid finns i orgelns minne.


Bläddra vidare så vidare så hittar du 4 orglar till, det är förinställda "USER"-orglar som du hittar i samma meny om du bläddrar. "USER"-orglarna kan du nämligen konfigurera som du själv vill och du har över 500 färdiga stämmor att tillgå som du kan använda som dom är eller modifiera efter ditt tycke och smak. Det finns även orkesterstämmor som klockspel, stråkar, kör, gospel-Hammond, piano osv., och då det även finns en sustainpedal gömd till höger om höger svällare så har du stora möjligheter.
Klaviaturerna som är av "tracker touch" modell från FATAR med initialt motstånd som en äkta piporgel är förstås anslagskänsliga och man kan även välja att ställa in hur mycket anslaget skall påverka tonen (men inte volymen för stämman om det är en orgelstämma) med "velocity"-inställningen.Det första du gör är nu att välja någon av de fyra fabriksinställda "USER"-orglarna och trycka på ENTER-knappen. När du sedan i menyn ovanför valt ALTERNATIVE VOICES med ENTER håller du in knappen för den stämma du vill byta mot en annan.
Här väljer vi Super-Oktave 2'. Tryck på den knappen och håll in den några sekunder tills den börjar blinka.
Du trycker och håller in knappen för den stämma du vill ändra tills den blinkarHär har vi alltså valt Superoktave 2' och det är också vad som visas överst i fönstret så du skall veta vilken stämma du håller på att byta ut eller modifiera.
Under ser du dom första fyra av de alternativa stämmor som finns direkt tillgängliga.
Flytta nu med VALUE+ och VALUE- knapparna till Blockflöte 2 t ex.
Det tar någon sekund och sedan kan du spela och höra hur den låter - du bläddrar till nästa och nästa och nästa skärm - det finns gott om alternativa stämmor, faktiskt har du när jag skriver detta sommaren 2016 över 600 stämmor i det inbyggda biblioteket om du har senaste OS installerat - från början var det 300 stämmor.
Här nedan ser du vad som finns att välja på i UNICO CLV8.


Observera att stämmorna verkligen har sin egen karaktär - det är många
parametrar som ändras för varje stämma, ansatsen ändras också.
Och du kan även ändra grundvolymen för varje stämma för att
anpassa den till övriga och observera att du kan ha många stämmor påslagna
medan den stämma som blinkar är den du editerar och ändrar volym på osv.

Nu har vi kommit till slutet - stämmorna står i bokstavsordning. OBS! Eftersom orglarna är uppdateringsbara, man laddar helt enkelt in ett nytt operativsystem (OS - lär här!) och det är gratis, så utvecklas både stämmor och funktioner kontinuerligt av fabriken.
Du kan förstås spela och höra stämmorna medan du byter och när du hittat just den stämma du vill ha så trycker du på ENTER - och sedan är den automatiskt sparad och utbytt och nästa gång du ställer in USER1 eller var du nu bytt ut stämman så kommer den upp. Praktiskt även när du t ex vill använda Piano eller Harpsichord på en manual. Om du inte trycker på ENTER så ligger den gamla stämman kvar nästa gång du väljer den.
OBS! När du senare spelar med den USER-orgeln inställd och slår på denna stämma visas den under de första sekunderna på skärmen, för att du skall veta vilken stämma du använder för det är ju inte den stämma som står ovanför knappen som låter längre.
Skulle du tycka att du vill återgå till fabriksinställningarna för "USER1" så går det att nollställa inte bara dom, utan även hela orgeln så den blir exakt som när den lämnade fabriken.
Du kan även spara dina inställningar på en USB-sticka - väldigt praktiskt om det är flera som använder samma orgel - eller du vill ta med dina personliga inställningar och registerminnen till en annan likadan orgel. Var och en kan alltså ha sina egna virtuella orglar med egna uppsättningar stämmor på flera orglar under förutsättning att dom är av samma modell.
OBS!!! Är du inte nöjd med de stämmor du hittar som alternativa kan du istället gå in och EDITERA STÄMMAN. Den lektionen hittar du här!
MVH Jerker


Tillbaka till innehåll