Nord Electro - Jerker Antoni Konsult

Go to content

Nord Electro

NORD
Det är en hel del frågor om finesserna man får när man uppgraderar till Nord Electro 5  -  jag skickar dom förstås vidare till Clavia - dom vet ju allt, det gör inte jag.

HUR FUNKAR SPLITFUNKTIONEN?  
Frågan:
Det jag gillar med nya modellen är att man kan splitta och ha 2 ljud samtidigt! jag spelar nästan alltid med flera ljud under en låt. Det jag skulle vilja göra och som jag tror går men jag behöver få det bekräftat innan jag slår till är att jag vill skicka ner ena ljudet till en annan klaviatur via midi. T.ex. Ha orgelljud på electron och pianoljudet på ett midiklaviatur och sen styr jag båda ljuden från Electron. Kommer det funka eller går det bara att splitta på Electroklaviaturen.

Svaret: Ja, det går fint att göra på detta sätt. Utöver de “vanliga” KB Split-möjligheterna finns ett speciellt läge (man kan se det som en split där split-punkten ligger bortom klaviaturen)  med en egen MIDI-kanal som gör att du kan spela en ljudmotor (t.ex. orgel) via Electrons eget keyboard, och en ljudmotor (t.ex. piano) via en extern klaviatur. För att detta läge ska bli valbart behöver man först definiera en MIDI-kanal för funktionen, i MIDI-menyn.
Omvänt kan man också använda samma MIDI-kanal för att skicka MIDI från den övre delen av en split till någon extern ljudmodul.

ÄR DET SAMMA PIANOSAMPLINGAR SOM I NORD PIANO?
Frågan:
Sen undrar jag om det är samma pianosamplingar som man använder till Nordpiano som man kommer åt och kan ladda ner?"
Svaret: Ja, det är samma pianon som används i t.ex. Nord Piano, även om det finns skillnader i vilka pianon som finns på respektive maskin då de levereras.

Hälsningar, Staffan Lindroth, Produktspecialist - Clavia DMI ABKolla in videon på Nord Electro 5 här!


Sedan introduktionen år 2001 har Nord Electro varit det självklara valet när det kommer till autentiska emuleringar av klassiska elektromekaniska och akustiska instrument i ett portabelt format. Med 1 GB minne för Nord Piano Library, 256 MB för Nord Sample Library, Split och Layer-funktionalitet samt med en stor kristallklar display är Electro 5-serien en kraftfull uppdatering av dess föregångare.


PIANO
Den nya Electro 5-serien har hela 1GB för Nord Piano Library vilket gör det möjligt att fylla minnet med fler och större versioner av våra unikt samplade akustiska och elektriska pianon.
Nord Piano Library är ett exklusivt ljudbibliotek för samplade akustiska och elektriska pianon, samt clavinet och harpsichord. Varje instrument har noga valts ut för sin säregna karaktär och personlighet – här finns allt från klassiska flyglar till mormors gamla piano! Nord Electro 5 levereras med ett urval av dessa ljud som du enkelt kan byta ut via USB med den kostnadsfria medföljande programvaran Nord Sound Manager. Den avancerade String Resonance-funktionen återskapar det vackra samspelet som uppstår när odämpade pianosträngar ”sjunger med” när du spelar andra toner, en mycket viktig dimension för att skapa ett realistiskt pianoljud.

ORGEL
Orgelsektionen härstammar direkt från Nord C2Ds prisbelönade emuleringar av B3, Farfisa och Vox. Rotary speaker-emuleringen av ett Leslie 122-kabinett härstammar likaså från C2D. Electro 5 innehåller även en ny Pipe Organ-modell samt en ny pedalbas-emulering. Både Electro 5D 61 och Electro 5D 73 har fysiska drawbars samt möjlighet att montera tillbehöret Nord Half-Moon switch med Slow, Stop och Fast-lägen.

SAMPLE SYNTH
Nord Electro 5 har stöd för Nord Sample Library – ett allsidigt ljudbibliokek med över 1000 högkvalitativa samplingar som inkluderar allt från stråk, analoga syntar och dragspel till exklusivt licensierade ljud från Mellotron och Chamberlin. Alla ljud kan enkelt bytas ut med hjälp av Nord Sound Manager och det är även möjligt att ladda in egna sampleinstrument med programvaran Nord Sample Editor. Electro 5 har nu dedikerade kontroller (Attack samt Decay/Release) och förbättrad kontroll över den dynamiska responsen (Filter/Volym).

EFFEKTER
Effektsektionen i Electro 5 innehåller även den en rad förbättringar – alla effekter är i stereo och Delay och Reverb är nu separata effekter. Det har även tillkommit en ny Vibe-effekt samt en rördistortion. Tremolo, Pan, Ring-Mod och Wah-wah effekter kan nu kontrolleras med kontrollpedal och varje effekt kan tilldelas antingen Upper eller Lower part.

SPLIT OCH LAYERS
Electro 5 har två ljudsektioner Upper och Lower som låter dig kombinera Piano/Orgel, Piano/Sample, Sample/Orgel som Layers eller Split. 6 möjliga Split-punkter finns och är tydligt markerade med LED-lampor för snabb överblick på scen. På Electro 5 är det även möjligt att kontrollera de två ljudsektionerna separat med kontrollpedal.

NY DISPLAY
Den nya kristallklara OLED-skärmen erbjuder en utmärkt överblick över både Piano, Sample Synth och Drawbars-inställningar.

SET LIST-FUNKTION
Electro 5 innehåller ett nytt Set List mode som enkelt låter dig gruppera befintliga program till en låtlista med upp till 4 olika program per låt, för smidigt ljudbyte under låtens gång. Du kan skapa unika Set lists för olika tillfällen och namnge dessa direkt i instrumentet.

ELECTRO 5 MODELLER
Electro 5 finns tillgänglig i tre modeller:
 • Electro 5D 61 och Electro 5D 73 har 61(C-C) respektive 73 (E-E) semi-vägda Waterfall tangenter. Båda modellerna har fysiska drawbars.
 • Electro 5 HP 73 är utrustad med 73 vägda Hammer Action Portable (HP) tangenter (E-E) och har digitala LED Drawbars.
 • Electro 5D 61 och Electro 5D 73 väger 8 kg respektive 9 kg. Electro 5 HP 73 väger endast 11 kg trots sina vägda Hammer Action Portable tangenter.

SPECIFIKATIONER

Generella
 • Split och Layers – Piano/Orgel, Piano/Sample, Sample/Orgel
 • 1 GB minne för Nord Piano Library
 • 256 MB minne för Nord Sample Library
 • Stor tydlig OLED-skärm
 • 6 Splitpunkter utmärkta med LED-lampor
 • Uppdaterad programsektion med Set List-funktion
 • E-E key range för 5D 73 och 5 HP 73

Piano
 • Sympathetic String Resonance
 • Sample Synth
 • Dedikerad Sample Synth-sektion med Attack/Release och dynamikkontroll

Orgel
 • Fysiska Drawbars på 5D 61 och 5D 73 modellerna   
 • Principal Pipe Organ
 • B3 Tone Wheel pedalbas-emulering
 • Leslie 122 emulering från Nord C2D
 • Monteringsfäste för Nord Half-Moon Switch (5D 61/73)

Effekter
 • Alla effekter är nu i Stereo
 • Ny Rördistortion och Vibeeffekt
 • Separata Reverb/Delay-effekter
 • Tremolo, Pan, Ring-Mod och Wah-wah kan nu styras via kontrollpedal

Rekommenderat pris är 15.990:- för 5D 61, 17.990:- för 5D 73 och 20.990:- för 5HP.
JAG VILL HA EN OFFERT!  Jag har även alla tillbehör som benställning, notställ, softcase osv.

Nord är ensamt om att erbjuda utbytbara ljud till noll kostnad! Dessutom från ständigt växande ljudbibliotek.

Med Nord Electro 5:an kan du använda mycket större samplingar.

2017-11-28
UPPDATERAD
Back to content