Nöjda kunder - Jerker Antoni Konsult

Go to content

Nöjda kunder

ORGLAR > PRISER MM
Upplevelser tillsammans med konsertorgel Sonus 60 hemma.
Ett år har förflutit sedan min nya orgel anlände till Åsvändan 2 i Partille. Det har varit ett glädjerikt orgelspelarår med detta fantastiska instrument. Några av mina musikaliska förebilder, Ralph Gustafsson och Ulf Norberg hade införskaffat liknande orgelinstrument med den nya modellingtekniken. Det tyckte jag lät betryggande så jag köpte orgeln utan provspelning. Hade naturligtvis undersökt marknaden och kommit fram till att denna orgel med alla sina möjligheter skulle passa mina behov väl.

Orgelns resa från Italien på lastbil oroade lite. Orgelpaketen kom emellertid fram väl emballerade i två lådor och hade klarat den långa resan med Guds försyn. Besviken blev man då sannerligen inte vid uppackandet….

Så till några iakttagelser och förtjänster gällande min Sonus 60:

  • Mycket smidigt och elegant spelbord. Lättregistrerade manubrier med tydlig belysning på varje andragen stämma. Perfekt LED-belysning för pedalen, svällare och fottrampor.
  • Underbar pedalklaviatur med extremt långa taster i ek. Perfekt fjädertryck. Klaviaturen går också att dra ut steglöst för individuell ergonomisk bästa spelställning.
  • Skön manualklaviatur med tryckpunkt och anslagskänslighet för piano, synth- och orkesterstämmor. Två sköna tvärgående ritsar i längsgående led samt fint avslipade kanter på varje undertangent medverkar till spelglädjen. Kanhända standardtangenterna kan uppfattas som något högt fjäderbelastade men det finns fördelar med det också. Tangenter med fritt inställbart fjädertryck för varje tangent finns att köpa som extra tillbehör.
  • 4 originalorglar finns att välja på och 4 fritt inställbara user-orglar baserade på de 4 originalorglarna där varje stämma kan bytas mot någon annan stämma man önskar variera sin orgel med. Alla de 650 stämmorna är av allra högsta kvalité och kan användas direkt utan att behöva göras något extra med.
  • Högtalarsystemet är av högsta klass med sina 13 högtalare. Justeringsmöjligheterna för volymen är mycket väl tillgodosedda. Självfallet kan orgeln mycket mer än vad som beskrivits här. Det är bara att läsa specifikationen.

Sammanfattningsvis: En enorm orgel för under 100.000 tusen kronor. Ett instrument jag väldigt gärna vill rekommendera för egen njutning och till gagn för möjligheterna att föra orgelkonsten vidare.

Bo Urban Nordgren, f.d. organist i Annedalskyrkan Göteborg, lektor i sång på Musikhögskolan numera Högskolan för scen och musik i Göteborg.


Bo Urban Nordgren från Göteborg brukar ringa mig med jämna mellanrum bara för att berätta hur fantastiskt nöjd han är med orgeln han köpte för ett år sedan - utan att ens ha provspelat innan.
Jag bad honom skicka en bild och sammanfatta vad han tycker om sin orgel så jag kunde använda det i marknadsföringen. Här är hans bidrag.
Varje gång vi träffades berättade han hur nöjd han var med sin nya orgel, så jag bad orgelprofessorn Ralph Gustavsson att skriva några rader.
MVH Jerker

Några tankar kring min Viscount Ouverture
Det var utseendet som väckte mitt intresse!
Jag har alltid tyckt om spelbord i Cavaillé-Colls anda och här presenterades en modern digitalorgel, inspirerad av denna stil och helt fri från detaljer som signalerar att det är fråga om ett elektroniskt instrument.

Jag och min hustru bokade tid hos Jerker Antoni för provspelning av en Viscount Ouverture och blev mottagna med stor värme och generositet.
Jag blev oerhört imponerad av orgelns klang, spelkänsla och design och bestämde omgående att detta skulle bli min nya hemorgel. Instrumentet levererades i slutet av juli 2015 och är sedan dess min dagliga inspiration och glädje.
Konceptet passar mig utmärkt: spelbordet är utsökt vackert utfört i ljus ek och av hög kvalitet, orgeln har 3 manualer och 55 stämmor med riktiga registerandrag - exakt den storlek på orgel man behöver för all betydande repertoar. Dispositionen är fullödig med alla viktiga stämmor ur den franska symfoniska traditionen, vidgad med neoklassicistiska inslag för t ex Messiaen. Det finns svällare, koppel och moderna fria kombinationer. Speltouchen har en tilltalande fasthet och inspirerar till ett distinkt och välartikulerat spel och spelbordets mått överensstämmer med internationell praxis.

Klangligt är orgeln ett under av skönhet, fri från den sterila ton som så ofta utmärker digitala instrument.
Här finns en diskret differens i tonhöjd mellan olika stämmor, precis som i en piporgel. Detta ger klangen liv.
Varje enskild stämma är omsorgsfullt och stiltroget intonerad, varje ton levande och försedd med en naturlig tonansats.

Jag kan välja mellan fyra olika stilar: barock, romantisk, symfonisk eller modern.
I den moderna stilen klingar de register som står på respektive andrag, väljer jag en annan stil hämtar orgeln passande stämmor ur det stora biblioteket. Cromorne i barockinställningen byts t ex mot en Clarinette i den romantiska, en Silbermannprincipal mot en Montre á la Cavaillé-Coll osv.
Spelar jag tidig musik kan jag välja mellan ett flertal oliksväviga tempereringar. Jag kan intonera enskilda stämmor, påverka orgelns ”lufttryck” samt i övrigt förändra klangen på många sätt. Och med möjlighet att ladda ner succesiva uppdateringar kan de klingande resurserna ytterligare förbättras.

Men viktigast av allt är för mig den samlade upplevelsen av att spela på ett högklassigt instrument, där utseende, klang och spelkänsla samverkar och bildar en harmonisk helhet. Allt detta finner jag hos Viscount Ouverture.
Jag är mycket nöjd med såväl mitt köp som den service jag fått. Jag kan nu på ett verklighetstroget och inspirerande sätt förbereda konserter hemma i min studio där hela framförandeprocessen med registrering, användande av svällare, stegknappar mm är integrerad. Jag kan vårda hela min repertoar, göra nyinstuderingar, anordna ”huskonserter” och ge orgellektioner.

Dock vill jag rekommendera tillverkaren att radikalt utöka orgelns minne. Inga moderna piporglar är idag utrustade med så få fria kombinationer. 8 kombinationer på 16 banker är alldeles för lite för den som arbetar med orgeln professionellt och framtvingar ett onödigt komplicerat sparförfarande på USB-minnen.
Ralph Gustafsson
Ralph Gustavsson och Henric de Koster pratade med Viscounts försäljningschef Enzo Tabone om registreringsminnet under min invigningsfest 2 april. Så nu hoppas vi att fabriken i nästa uppdatering kan utöka det till minst det dubbla antal banker, dvs 32, så man slipper spara på USB-sticka när det blir fullt. Vi håller tummarna!
MVH Jerker
Som du ser på kartan här ovanför finns det tack vare mig en otrolig massa Viscountorglar över hela Sverige. Jag har nu sålt 525 orglar sedan 2009 - rena revolutionen. Och det är inte konstigt alls tycker jag - nöjda kunder är bästa reklamen.  
ORGELPROFESSORN KÖPTE EN OUVERTURE
Professor Ralph Gustafsson på KMH köpte en Ouverture av mig som levererades i juli 2015. Han är imponerad av orgeln både vad gäller klang, möjligheter och Tracker Touch klaviaturerna som håller fingrarna i form. Han har lovat att skriva lite om sin nya orgel och jag räknar med att lägga upp hans intryck här med tiden.

NÖJDA KUNDER!
Här har jag kopierat lite ur några e-mails jag fått så att du som funderar på att köpa en UNICO-, SONUS- eller OUVERTURE-orgel får lite mer kött på benen - och även fattar hur nära en riktig piporgel det känns och låter när man spelar på en Viscount med PHYSIS-.teknologin. Alla UNICO-, SONUS- och OUVERTURE-modeller har ju samma "motor" som genererar ljudet och även samma uppsättning stämmor i 4 stilar i det inbyggda biblioteket, så omdömena gäller egentligen för alla modeller, från CLV4 upp till UNICO 700 - med den skillnaden att det är ännu bättre inbyggda högtalare i de större modellerna.

Jag har per augusti 2015 sålt ÖVER 394 VISCOUNT-ORGLAR BARA DE SENASTE ÅREN och det tycker jag inte alls är konstigt. Kunderna är verkligen jättenöjda.

Vill du komma i kontakt med några av dem som jag levererat en Viscountorgel till i din närhet så är det bara att höra av sig.

MVH Jerker
SONUS 40
"Hej Jerker!
Först och främst så vill jag önska Dig en god fortsättning på det nya året.
Nu är det nästan tre månader sedan jag fick hem min nya orgel Unico Sonus40.
Det är det bästa köp som jag har gjort och jag är så nöjd!
Orgeln är verkligen helt fantastisk. Har man väl satt sig ner och börjat spela så kan man nästan inte sluta. Ljudet, soundet är så levande och äkta att man lätt glömmer bort både tid och rum.
Jag skulle vilja beskriva den så här. En liten orgel med ett väldigt stort ljud där i stort sett bara du själv och din egen fantasi sätter gränser för vad du kan göra i musikens underbara värld. Jag tycker man får oerhört mycket orgel för dom pengarna och en vacker och stilren möbel som tar liten plats i ett hem. Med denna orgel så blir man inte bara en organist, utan man blir också sin egen orgelbyggare. Det finns helt otroligt fina stämmor som man kan bygga upp och spara i sina egna favoritorglar. Själv älskar jag den romantiska och symfoniska intonationen bäst och jag har till exempel byggt upp en jättefin orgel i romantisk stil. Dessutom kan man ju editera om varje stämma om man så önskar efter sitt eget tycke och smak.
Det här är förmodligen den bästa digitala orgel som finns idag och med en ny och spännande teknik som överträffar allt annat jag sett och hört. Så älskar du precis som jag orgelmusik i alla dess former så kan jag bara varmt rekomendera denna fina orgel ifrån Viscount, du kommer inte att bli besviken. Många hälsningar ifrån en mycket nöjd Unico Sonus 40 ägare."
Henric Carlsson!


GÖR SOM JONAS KARLSSON - SKAPA DIN EGEN CAVALLIÉ-COLL ORGEL!
Jonas köpte en UNICO CLV8 av mig för två år sedan och har varit mycket aktiv på sin egen blogg om alla möjligheter som finns med Physis teknologin.

JONAS KARLSSON


"Jag tog mig tid att provspela en rad olika större digitala orglar. Viscount CLV8 var helt klart roligast, och dessutom billigast. Orgeln har urkraft och ljudet känns väldigt levande. Orgeln har alla stämmor, minnen, knappar och funktioner man kan förvänta sig av en fullstor läktarorgel. En väldigt bra orgel för den som är konserterande organist och vill öva hemma." säger Jonas Karlsson som bor i närheten av Östersund.

Kolla även in Jonas Karlssons blogg om UNICO CLV8 SOM BAROCKORGEL!PROVSPELADE UNICO CLV8 I LANDVETTERS KYRKA
"Det var en oerhört positiv känsla att få sitta framför denna orgel live så att säga.
Kvalitetskänslan var mycket god och jag förstår nu vad Du menar med dom fina klaviaturerna från Fatar. Jag gillade dom direkt. Orgeln stod uppe på läktaren i kyrkan och det var bara dom interna högtalarna som var inkopplade.

Jag hade med mig en kvinna som har tjänstgjort som kantor under många år. Hon spelar numera som frilansande kyrkomusiker i olika kyrkor. Hon och organisten i kyrkan spelade på varsin orgel, kantorn på piporgeln och organisten på CLV8. Dom turades om att spela olika versar på en psalm. Jag stod nere i kyrkan och lyssnade för att försöka bedöma om det var någon skillnad. Jag måste säga att det var för mig omöjligt att höra någon skillnad. Möjligtvis att piporgeln nådde ut lite mer i lokalen, men när organisten höjde volymen på CLV8 så var det helt lika. Om man nu kan jämföra dessa båda orglar. UNICO CLV 8 har ju så otroligt många fler stämmor och helt andra möjligheter än piporgeln ifrån Hammarbergs.

Soundet, ljudet låter verkligen äkta och levande och styrkan imponerade väldigt mycket på mig.
Orgeln stod vänd inåt väggen men dess ljud räckte mer än väl till för att fylla upp hela kyrkan med välljud. Man kan ju tänka sig hur det kommer att låta i ett litet vardagsrum.

Sammanfattningsvis så var mitt möte med denna orgel en oerhört positiv upplevelse
även om jag inte hann upptäcka mer än en liten del av dess enorma möjligheter och egenskaper."
Denna kund köpte sedan en UNICO CLV8

DOMKYRKOORGANIST MED UNICO CLV4
Domkyrkoorganisten i Göteborgs Stift, Bengt Nilsson köpte en Viscount UNICO CLV4 i februari 2012 och våren 2013 mailade han följande:

"Hej Jerker
För cirka ett år sedan köpte jag en UNICO CLV4, ett val som jag är synnerligen nöjd med. Under 2012 spelade jag en serie på 12 Bachkonserter i domkyrkan (en varje månad). Att under denna tid kunna utnyttja varje ledig stund hemma var ovärderligt.
Jag förbereder mer och mer hemma.
Eftersom anslaget på hemorgeln är känsligare och mindre förlåtande än det jag har i domkyrkan innebär övandet hemma att jag skaffar mig en liten säkerhetsmarginal - funkar det tekniska hemma är chansen stor att det även fungerar i kyrkan. Möjligheten att använda olika stämningar, olika stilar samt att kunna göra inspelningar blir liksom "grädde på moset".
Kvalitetskänslan är också mycket god; allt ifrån tangenter, pedalklav etc. till ljudkvaliteten.
Det enda jag faktiskt inte trivdes så bra med var själva orgelpallen. Det löstes dock på ett elegant sätt. Orgelbyggaren Tore Johansson (Tostared) hade några begagnade orgelpallar. Nu har jag en reglerbar pall som fungerar alldeles utmärkt.
Vid flera tillfällen har jag talat med kollegor och delat med mig av min entusiasm. Kanske det kan betyda fler sålda instrument.
Lycka till!"

Mvh Bengt Nilsson

NORSK PENSIONERAD DOMKYRKOORGANISTEn av mina första norska kunder är förre domkyrkoorganisten i Bergen, Magnar Mangersnes som köpte en UNICO CLV8 efter att han besökte min utställning i Stockholm hösten 2012.

Jag blev jätteglad när han och hans fru tittade förbi under min demo i Bergen våren 2014 där jag hade med mig en likadan orgel. Magnar ville veta mer om hur man ställde in kombinationerna och utnyttjade orgelns möjligheter.
Magnar var med på att jag tog en bild för min hemsida och sade att han var jättenöjd med orgeln, den kändes "levande" och var helt fantastisk att spela på och han hade mycket nöje av den. Han ville särskilt betona hur bra klaviaturen var för att hålla fingrarna i form.
2017-11-28
UPPDATERAD
Back to content