Aktiva högtalare - Välkommen till Jerker Antoni Konsult

Till innehåll

Aktiva högtalare

ORGLAR > MODELLER

GODA RÅD GRATIS!
Här hittar du högtalarsystem från Viscount som är speciellt framtagna för digitala orglar, samt några väldigt kostandseffektiva små aktiva högtalare från LD Systems som brukar räcka som komplement i t ex begravningskapell. Här hittar du också den nya JJlabs-anläggningen med en subbas och två pelarhögtalare.
Jag har jobbat med PA-system sedan 70-talet och ställer gärna upp med goda råd alldeles gratis. Ring mig på 0734-211 888 eller maila jerker.antoni@gmail.com


GUIDE HUR DU KOPPLAR UPP ORGELN TILL LJUDSYSTEMET


MVH Jerker

OPTIMAL REALISM
För att en digital orgel skall klinga så nära en äkta piporgel som möjligt fordras en 4 kanalers ljudanläggning - det räcker inte med en 2-kanals anser jag - och det är därför de digitala kyrkorglarna från Viscount också har 4 utgångar som standard.
Genom att fördela stämmorna i pedal och huvudverk i 4 kanaler separerar man de virtuella piporna i de olika verken för optimal realism. Jag vill kunna simulera hur ljudet hoppar mellan de virtuella piporna med C/C#-låda, dvs tonen C panorerat på ena sidan och C# på den andra i ljudbilden och vice versa för varje individuell stämma. Jag lovar - det gör stor skillnad. Och Viscounts orglar är redan konfigurerade för detta från början.

REFLEKTERAT LJUD
Högtalarna skall dessutom helst riktas så att en stor del av ljudet inte kommer direkt utan via rummets reflexer från valv och väggar - precis som på en äkta piporgel. Otimal placering för detta brukar vara uppe på läktaren om sådan finns. Många gånger kan man dessutom gömma högtalarna bakom pipfasaden.

ORGELN I KORET - HÖGTALARNA PÅ LÄKTAREN
De flesta placerar numera också orgeln nere i koret och högtalarna på läktaren som man kopplar via en MULTIKABEL. Här ser du den typ av kablage som jag rekommenderar.
Min vän och mentor Henric de Koster och jag har gjort många lyckade installationer, eller åtminstone bidragit med goda råd.
Henric optimerar även inställningarna för
C/C#-låda för olika lokaler så det blir ännu mer realistiskt. Här ser du en guide om detta.
Observera att Henric de Koster också erbjuder sig att se till att installationen blir riktigt gjord. Kontakta honom via e-mail!

Henric och jag har ibland hört hur orglar som koppats till den befintliga ljudanläggningen låter. Det brukar låta kass. Inte så konstigt då den befintliga ljudanläggningen oftast är optimerad för att tal skall gå tydligt fram och inte alls riktar ljudet upp i valvet eller mot väggarna.  
MVH Jerker

VISCOUNT ROYAL PIPES
Så här vackert kan man montera extra högtalare runt en Unico 500, Unico 700 eller kanske en Ouverture? Den här uppsättningen med 500W aktiva högtalare i 5 kabinett bakom vackra äkta orgelpipor (inte inkopplade), kan beställas i samma finish som UNICO 400-500-700 och Ouverture-modellerna. Här har du en ritning så du ser alla mått!

Har du massor med pengar över kan du kolla med mig för ett paketpris på orgel och Royal Pipes installerat och klart i er kyrka! MVH Jerker

NYTT LJUDSYSTEM SOM ÄR PERFEKT FÖR ORGEL!
JJLABS 12-2.1-500 är de perfekta aktiva ljudsystemen för en digitalorgel. Med två system får du 4 högtalare och två sub-basar. Täcker in de flesta behov och räcker enligt min erfarenhet bra även i stora kyrkor. Skulle man behöva ännu mer av den allra lägsta basen kan man komplettera med en extra 500W subbas från Viscount som går ner ända till 20Hz och får bänkarna längst bak att skaka.

JJlabs 12-2.1-500 har en aktiv sub-bas med ett Class D slutsteg på hela 300W RMS som driver den inbyggda 12" högtalaren + 2X100W slutsteg som driver det två effektiva pelarhögtalarna.
Jag rekommenderar två system, ett för huvudverket och pedalen där även pedalens C/C#-låda kommer fram ordentligt samt ett för svällverket. Måste provas!
Det är extremt lättplacerat då pelarna är bara 12 cm breda och lätt kan ställas in i i orgelhuset så ljudet går ut mellan piporna i fronten.
Som tillbehör finns flera varianter för att t ex ställa en eller två pelare på subbasen, eller ställa pelarna fritt på högtalarstativ med gjutjärnsfot. Allt är möjligt! Och man slipper dra ström till pelarhögtalarna som drivs av sub-basarnas slutsteg vilket underlättar installationen.
PRIS 7.995:-/system (oktober 2018).

Viscount Acoustic Box V3.12 Lam.
Dessa är mina personliga favoriter! Låter väldigt vackert. Det är en 3-vägs aktiv högtalare med 2X90W Class D slutsteg som driver 12" bas, 8" mellanregister och 1" diskant. Tack vare att man använder en 8" högtalare i mellanregistret istället för ett mellanregisterhorn så blir ljudet mjukt och varmt och ändå väldigt klart.
Storlek 42X36X65cm. Mörkt eklaminat. Finns även i Dlx version med äkta ekfaner - kostar extra.

Prisbilden ligger runt 12.350:-/st inkl frakt. (aug 2019)

Läs mer om dom på tillverkarens hemsida.

Viscont V50 AKTIV SUB-BAS
Aktiv sub-bashögtalare på hela 500W RMS som går ända ner till 20Hz.
Kabinettet är tillverkat i björkplywood.
Denna kraftfulla subbas räcker i vilken stor kyrka som helst, jag har provat och den räcker bra även när den står uppe på läktaren inne i orgelhuset på en katedral.
Har DC-anslutning också så att den kan slås på automatiskt när man slår på orgeln.
Du kan läsa mer om den hos tillverkaren här!

Prisbilden ligger runt 13.250:-/st inkl frakt (aug 2019).
LD SYSTEMS SAT 62 A G2 W
Kompakt 2-vägs aktiv installationshögtalare med 6,5" bas och 1" silk dome disktant.
Drivs av ett 50W digitalt slutsteg. Frekvensomfång 55Hz-20KHZ och 108dB max ljudtryck.
En extra finess är att högtalaren slår av sig själv när den inte får signal under 3 minuter och går igång så fort signal kommer igen.
Storlek 20X32X20 cm, vikt 5,25 Kg. Även i svart.
Pris 2.500:-/st inkl frakt. (aug 2019)
LD SYSTEMS AT82AG2
Kompakt 2-vägs aktiv installationshögtalare med 8" bas och 1" compressionsdriver i diskanten.
Drivs av ett 80W digitalt slutsteg. Frekvensomfång 50Hz-20KHZ och 114dB max ljudtryck.
En extra finess är att högtalaren slår av sig själv när den inte får signal under 3 minuter och går igång så fort signal kommer igen.
Storlek 28X41X25 cm, vikt 8,6Kg. Finns även i svart.
Pris 3.300:-/st inkl frakt. (aug 2019)

Kontakta mig för ett kostnadsförslag på ingående delar eller en komplett installation. MVH Jerker

Tillbaka till innehåll